הקושי הנפשי לאור החובות: דיכאון, חרדה והשלכות נוספות על בריאות הנפש
החובות יכולים להוות מקור ללחץ ולדאגות נפשיות משום שלעיתים רבות הם מסמלים את אובדן האחריות האישית של האדם, לדוגמא הורים אשר דואגים לעתיד ילדיהם במצב של חובות והרגשת חוסר האונים המתלווה לכך או למשל שוכרי דירות החוששים מתביעה לפינוי מושכר עקב חובות הנגרמים מאי היכולת לעמוד בתשלומי שכר הדירה.
תחושת עול החובות פוגעת ברמת השקט והרוגע של האדם ולכן רבים מרגישים דיכאון, סובלים מחרדות וחוסר בטחון לגבי העתיד. בנוסף, הלחץ הפיננסי עלול להשפיע על היכולת המנטלית של האדם ולהפחית את רמת הריכוז והיציבות שלו בין היתר ע”י הדחקה והתעלמות מהבעיה.
מעגל הקסמים: חובות גורמים ללחץ וחרדה אך האם לחץ וחרדה גורמים לחובות?
כאמור, חובות יכולים להשפיע גם על הבריאות הנפשית והרגשית של האדם. על פי מחקרים, אנשים שנמצאים במצב כלכלי לא טוב ועם חובות גדולים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לנזק נפשי ולבעיות פסיכולוגיות כמו דיכאון וחרדות.
החוב עשוי להוות גורם למעגל הדיכאון כאשר הדאגה הכלכלית מובילה לחוסר שליטה בחיים, חרדות וביטחון עצמי נמוך. מנגד, קשיים בהתמודדות הנפשית עם החיים מגבירים את תחושת אובדן השליטה והביטחון האישי של האדם. כתוצאה מכך התנהלותו ותפקודו ירודים במרבית תחומי חייו כגון: מערכות יחסים, תפקוד בעבודה ותפקוד כללי.
לכן במקרים רבים התוצאה היא צבירת חובות ע”י ריבוי נטילת הלוואות, אי עמידה בתשלומים ובעיקר הזנחה התעלמות מהבעיה.
לצאת ממעגל החובות: מנפילה לצמיחה וביטחון
ניהול החובות בזמן שמצבו הנפשי של האדם נפגע יכול להפוך את ההתמודדות כחוויה מאיימת ולכן המון חייבים מתעלמים מהחובות שלהם, כתוצאה מכך המצב מסתבך יותר משום שהחובות גדלים וצוברים עוד ריביות, זאת לצד המצב הנפשי אשר לא משתפר, אלא ההיפך.
כפי שתיארתי, החובות משפיעים לא רק על היכולת הכלכלית של האדם, אלא גם על מצבו הנפשי והרגשי. דרך התמודדות יעילה היא למידה של תכנון כלכלי וניהול פיננסי נכונים אשר יכולים להפוך את המצב הקשה דווקא לכלי לצמיחה, למידה ולהרגשת שליטה. כך יוכל החייב לשפר את איכות החיים, את המצב הכלכלי ואת הבריאות הנפשית.
מומלץ מאוד לא להתעלם מהחובות ולהתייעץ עם עו”ד הבקיא בתחום שיסייע לכם להתמודד עם המצוקה ברגישות והתחשבות.