המסגרת משפטית להליך הקשה – עיקול משכורת
עיקול משכורת מתבצע בהתאם להוראות חוק ההוצאה לפועל. ההליך מתחיל בבקשה מצד הזוכה, אשר מאושרת על ידי רשם ההוצאה לפועל. בעקבות זאת, המעסיק מחויב להעביר חלק משכרו של החייב ישירות לגורמי ההוצאה לפועל, בכפוף להוראות החוק. ישנן מגבלות הנובעות מאופי ההכנסה, למשל קצבת נכות לא ניתן לעקל במשך 30 ימים מהרגע שהופקדה לחשבון החייבים, יודגש שהוראה זו לא חלה על חוב מזונות, בו ניתן לעקל קצבת נכות גם במסגרת 30 הימים מרגע ההפקדה.
סכומים שניתן לעקל – “כמה יישאר לי מהמשכורת?”
חוק הגנת השכר, תשי”ח-1958 מגן מעיקול שכר על ידי קביעת סכומי הכנסה מינימליים הנדרשים למחייתו של החייב וזאת תוך התחשבות במצבו המשפחתי של החייב, לדוגמא מספר ילדיו התלויים בו כלכלית. כאמור, חריג מהותי הוא חוב מזונות, אשר לגביו אין כל הגנה על שכרו של החייב. במקרה זה, ניתן לעקל את כל משכורתו, כולל קצבאות נכות במטרה להבטיח את רווחת הזכאים למזונות.
תפקידו וחשיבותו של עורך הדין בטיפול בעיקולי משכורת
עורכי דין ממלאים תפקיד מרכזי בהגנה על חייבים מהליכי עיקול משכורת, בין היתר ע”י ניהול משא ומתן עם הזוכה כדי להגיע להסדרי תשלום גמישים ומותאמים ליכולת ההחזר של החייב, לעכב הליכים כנגד החייב ע”י הגשות לצו תשלומים לרשמי ההוצאה לפועל, בקשות להפחתת שיעור העיקול או ביטולו במקרה של פגיעה חמורה בפרנסת החייב ומשפחתו. כל אלו דרכים על מנת להקטין את הפגיעה הכלכלית בחייבים.
במקרים של חובות כבדים ולאחר שקלול הנסיבות ומצבו של החייב עורך הדין עשוי להמליץ על פתיחה בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי (בעבר – פשיטת רגל). הליך זה, המעוגן בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע”ח–2018, מאפשר הקפאת הליכים וגיבוש תוכנית לשיקום כלכלי לחייבים.
איזון בין זכויות החייב לזכויות הזוכה
הליך עיקול משכורת מבוסס על עקרון האיזון בין זכותו של הזוכה לממש את גביית חובו לבין זכותו של החייב לחיים בכבוד. במסגרת זו, רשם ההוצאה לפועל מפעיל שיקול דעת רחב תוך התחשבות בנסיבות האישיות של החייב וביכולתו הכלכלית. גם בתי המשפט, לרבות בית המשפט העליון, הדגישו בפסיקותיהם את הצורך בהגנה על זכויות החייבים, במיוחד במקרים בהם יש חשש לפגיעה חמורה בכבוד האדם.
סיכום
עיקול משכורת הוא כלי חשוב לאכיפת חובות, אך יש להפעילו בזהירות על מנת למנוע פגיעה בלתי מידתית בזכויות החייבים. עורכי הדין ממלאים תפקיד מכריע בתהליך, הן באמצעות ניהול משא ומתן והסדרים מול הזוכה, והן בייצוג החייבים בפני רשמי ההוצאה לפועל ובתי המשפט. שמירה על איזון נכון בין זכויות הצדדים מבטאת את מחויבותה של מערכת המשפט לאכיפה הוגנת וצודקת, תוך הגנה על כבוד האדם וניסיון להחזיר את החייבים למסלול של חיים תקינים.