השינויים החקיקתיים האחרונים: הגנה על חייבים בחובות בסכומים נמוכים
בשורה חשובה לחייבים: בשנת 2023 תוקן חוק ההוצאה לפועל, תשכ”ז-1967, תיקון מס’ 74 שינה את מאזן הכוחות בתחום ההוצאה לפועל לפי סעיף 14 לחוק המאפשר הטלת צו עיכוב יציאה מהארץ. התיקון לחוק מגן על חייבים שחובם אינו עולה על 50,000 ₪, בכך שלא יוטל עליהם עיכוב יציאה מהארץ ואם כבר הוטל והחובות הפסוקים בהוצאה לפועל נמוכים מסכום 40,000 ₪ יבוטל העיכוב לבקשת החייב.
מדובר בצעד משמעותי, שמקל על חייבים בחובות יחסית נמוכים להמשיך לנהל חיים תקינים, ללא החשש המתמיד מהגבלת תנועתם. חשוב לציין כי תיקון החוק לא חל על חוב בגין מזונות עבר ועל כן חייבים בתיקי מזונות עדיין יישארו מוגבלים גם בחובות נמוכים.
סעיף 66 לחוק ההוצאה לפועל: איזון בין הגנת הנושים לחופש התנועה
לעומת סעיף 14 לחוק ההוצאה לפועל כאמור, ישנו סעיף 66 לחוק ההוצאה לפועל המאפשר הגבלה על הוצאת דרכון ושימוש בדרכון. להבדיל מסעיף 14 אשר נועד “לעודד” חייבים לשלם את חובם, סעיף 66 נועד מתוך מטרה להגן על הנושים מהחשש לבריחה מהארץ של חייבים. בהתאם לסעיף 66 לחוק, יכולים הנושים להגיש בקשה להגבלה ובכך למנוע יציאה מהארץ גם מחייבים שסך חובותיהם הפסוקים נמוכים מסכום 50 אלף ₪.
חשוב להבין: מדובר בכלי שצריך להיות מופעל במידתיות ובהגינות, במיוחד כאשר מדובר בחייבים שמבקשים להסדיר את חובותיהם ויכולתם הכלכלית מוכחת כקשה, לכן החוק מבהיר בסעיף 66ב את המצבים בהם הגבלות מכוח סעיף 66 לחוק יחולו, ביניהם חייב בעל יכולת כלכלית המשתמט מחובותיו וחלפו לפחות ששה חודשים מאז שהחייב קיבל אזהרה מלאה.
ההשפעות הפסיכולוגיות והחברתיות של עיכוב יציאה מהארץ
עיכוב יציאה מהארץ אינו רק נושא משפטי. עבור חייבים רבים, ההגבלה הזו מלווה בחרדה, תחושת דיכאון ובידוד חברתי. היא עלולה להשפיע גם על היחסים המשפחתיים, לגרום לניתוק ממקומות עבודה, מניעה של קידום במקום העבודה ולפגוע בתוכניות אישיות כמו לימודים או טיפולים רפואיים בחו”ל. לכן יש להשתמש בהגבלה זו בצורה מידתית.
דרכים מעשיות להסרת עיכוב יציאה מהארץ
אחת הדרכים היעילות להסרת הגבלת היציאה היא הצעה להסדר פשרה עם הנושה. תשלום חד-פעמי של חלק מהחוב (ע”י משא ומתן ופשרה) או פריסה נוחה יותר של התשלומים יכולים לשכנע את הנושה להסכים להסרת ההגבלה.
שנית, מציאת ערבים המוכנים להתחייב על תשלום החוב במקרה של הפרה מצד החייב יכולה לשמש ערובה להסרת העיכוב, חייבים ע”י בא -כוחם יכולים להגיש בקשה לרשם ההוצאה לפועל, המנמקת מדוע יש להסיר את ההגבלה, חשוב להציג נסיבות אישיות או מקצועיות המצדיקות את הבקשה (לדוגמא: יציאה לצורך עבודה אשר תעניק לחייב הכנסה שאיתה יוכל לסגור חובות) וכאמור ערבים לחוב ולחזרת החייב אשר הם ללא תיקי הוצאה לפועל, עובדים ומרוויחים משכורת מעל המינימום.
ייצוג משפטי: חשיבותו בהליכי הוצאה לפועל
ייעוץ וייצוג משפטי הוא קריטי בהתמודדות עם עיכוב יציאה מהארץ בפרט ובהליכי הוצאה לפועל בכלל. עורך דין מנוסה יוכל להדריך את החייבים, להציג את הטיעונים המתאימים בפני רשמי ההוצאה לפועל ולעמוד על זכויותיהם מול הנושים ומול הבירוקרטיה המסובכת. ייעוץ מקצועי יכול גם להעריך את סיכויי הצלחת הבקשה ובד בבד אף לפעול להסדר החובות עבור החייבים להקלה על חייהם ויצאתם לדרך חדשה וטובה.
סיכום
עיכוב יציאה מהארץ מהווה כלי רב עוצמה בהליכי הוצאה לפועל אך השימוש בו מחייב שיקול דעת זהיר ומידתי. חיוני ליצור איזון בין הצורך להגן על זכויות הנושים לבין הצורך לשמור על זכויותיהם הבסיסיות של החייבים, חופש התנועה. השינויים החקיקתיים האחרונים מצביעים על מגמה חיובית, אך נדרשת המשך פעילות לשיפור המערכת. ייעוץ משפטי מקצועי הוא חיוני עבור חייבים המתמודדים עם עיכוב יציאה מהארץ ויכול לסייע להם למצוא פתרונות הוגנים, יעילים ומהירים.