הפרת התנאים בחוזה – עילה להגשת תביעה לפינוי מושכר
הפרת התנאים בחוזה היא הסיבה העיקרית לתביעה לפינוי מושכר. כאשר השוכר לא מקיים את הוראות החוזה, כגון אי תשלום שכר הדירה, אי תשלום החשבונות השוטפים וכמובן אי פינוי הנכס בסיום החוזה, מתגבשת למשכיר העילה לתבוע את השוכר לפינויו בבית משפט השלום במחוז שבו נמצאת הדירה/הנכס.
תביעה לפינוי מושכר היא הליך מהיר ויעיל (כתב הגנה צריך להיות מוגש תוך 30 יום ולא תוך 60 יום או 45 ימים, לפי סוג התביעה). חשוב להדגיש כי לפי סעיף 81.א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע”ט – 2018 הסעד בתביעה לפינוי מושכר הוא פסק דין לפינוי בלבד וללא סעדים נוספים.
בהינתן ויש למשכיר (בעל הדירה) תביעות נוספות באותו עניין כמו תביעה על חוב כספי או על נזק מהשוכר, המשכיר יצטרך לתבוע זאת בתביעה נפרדת או לחילופין לתבוע גם פינוי וגם תביעה כספית/נזיקית בהליך מלא ולא מקוצר.
רוב התובעים לפינוי מושכר מעוניינים בהליך המהיר כדי שהמושכר יהיה ריק מכל אדם וחפץ כמה שיותר מהר וכך הם יוכלו להשכיר את הדירה ולהמשיך במהרה את קבלת ההכנסה שהדירה או הנכס מניבים להם.
התנגדות השוכר לאחר פסק הדין – פנייה למערכת ההוצאה לפועל
לאחר קבלת פסק הדין המאשר את תביעת הפינוי, ישנם מקרים בהם השוכר עדיין לא מתפנה. במקרה כזה יש למשכיר זכות לפנות למערכת ההוצאה לפועל ולפתוח כנגד השוכר תיק לפינוי מושכר כדי להביא ליישום הפינוי בפועל.
חשוב לדעת כי לפי סעיף 6 (ג1) לחוק ההוצאה לפועל, תשכ”ז – 1967, אם לא נקבע מועד לפינוי בפסק הדין, ניתן לפנות אל ההוצאה לפועל רק לאחר שחלפו 15 יום ממועד מתן פסק הדין וזאת בהינתן כי השוכר (הנתבע) היה נוכח בבית המשפט בעת מתן פסק הדין. אם השוכר לא היה נוכח בבית המשפט בעת מתן פסק הדין אז יהיה ניתן לפנות להוצאה לפועל רק לאחר 15 יום מהמועד שבו הומצא פסק הדין לידי השוכר.
ההליך כאמור מתחיל בפתיחת תיק בלשכת ההוצאה לפועל וממשיך (על פי רוב) עם מכתב אזהרה אשר לצורך זירוז ההליך כבר כולל את הודעת הפינוי. באם השוכר עדיין מסרב להתפנות אז קבלני הוצאה לפועל יפנו אותו ואת כל חפציו באופן פיזי.
אחריות המשכיר לפעול לפי החוק – איסור פעולות אישיות נגד השוכר
למרות שהליך פינוי נראה יחסית פשוט, הוא דורש עמידה בנורמות החוק ובהוראות הפסיקה. ראשית חשוב להבין כי אסור למשכיר לבצע כנגד השוכר פעילות אישית (“דין עצמי”) על מנת לפנותו כגון פינוי השוכר בכוח או החלפת המנעול בדירה.
המשכיר צריך לוודא שכל הפעולות מתבצעות בהתאם לחוק, לספק את הודעות ההתראה הנדרשות לשוכר ובכך להבטיח את תוקף פסק הדין שמאשר את הפינוי.
לאור כל זאת חשוב לבצע את ההליך בליווי עו”ד מקצועי המתמחה בתביעות והליכים מסוג פינוי מושכר.