הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל ולא בבית המשפט? כלי משפטי יעיל ומהיר ליציאה מהחובות

בהתאם לסעיף 186 לחוק "חדלות פירעון ושיקום כלכלי- תשע"ח, 2018" ישנו הליך חדלות פירעון לחייבים "בסכומים נמוכים" כפי שיפורט במאמר זה. במאמר זה אסביר איך הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל הוא כלי משפטי משמעותי ויעיל שמסייע לחייבים במצבים כלכליים מסובכים.
Picture of נכתב על ידי: עו"ד אביב שלמה

נכתב על ידי: עו"ד אביב שלמה

עורך דין בעל ניסיון רב בתחום האזרחי לרבות ייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון והוצאה לפועל, סכסוכים אזרחיים, תביעות לשון הרע ועריכת צוואות.

שיתוף הפוסט

תוכן עניינים

חדלות פירעון: איך להתחיל מחדש?

התהליך מתחיל עם הגשת בקשה מפורטת לממונה על חדלות הפירעון שבעברו היה נקרא “הכונס הרשמי”, אם אכן סך החובות המוצהרים אינו עולה על סך של 166,627.31 ₪ (נכון לשנת 2024) אז ההליך יועבר ליחידה מיוחדת בהוצאה לפועל המוסמכת לטפל בהליך חדלות פירעון בניהולו של רשם המומחה בתחום.

באמצעות הגשת הבקשה לצו פתיחת הליכים בחדלות פירעון, החייבים מצהירים על החובות וההתחייבויות הפיננסיות שלהם וצריכים להוכיח על ידי מסמכים רשמיים את אי היכולת שלהם לפרוע את החובות וההתחייבויות.

מהו הסדר נושים בהוצאה לפועל?

רשמי ההוצאה לפועל בוחנים את הבקשה על כלל נספחיה ונתוניה וקובעים זימון לישיבת הסדר תשלומים מכוח סעיף 190 (א) לחוק, זאת בניסיון להגיע להסדר עם הנושים ובכך להימנע מכניסה להליך חדלות פירעון מלא.

טרם ישיבת ההסדר יציע החייב הצעת הסדר שכוללת גם הפחתת החוב בעשרות אחוזים וגם חלוקה לתשלומים. הישיבה תנוהל ע”י נציג הרשם ומטרתה לקדם הסדר תשלומים מול הנושים על מנת לסייע לחייב להימנע מלהיכנס להליך חדלות פירעון.

מה קורה עם הסדר הנושים מתקבל?

לאחר ישיבת ההסדר והצעת החייב לפירעון חובו, תועבר ההצעה לנושים ולרשם האחראי בתיק אשר יקבע דיון בפניו. בדיון החייב ובא כוחו יהיו נוכחים ויוחלט האם הצעת החייב להסדר תתקבל ותאושר וזאת ע”י מספר פרמטרים כגון: האם ההצעה קיבלה רוב של הסכמות מצד הנושים, האם ההצעה ריאלית והאם היא משקפת את יכולותיו הכלכליות האמיתיות של החייב.

באם ההצעה התקבלה יחל החייב לשלם חודש בחודשו את צו התשלומים החודשי לפי ההסדר שהתקבל וכך יוכל להתנהל בחופשיות כלכלית עם חשבון בנק תקין וללא הגבלות ועיקולים.

הזדמנות שנייה: מה זה חדלות פירעון בהוצאה לפועל ואיך זה יכול לעזור לכם?

אם הסדר התשלומים שהציע החייב לא יאושר אז לא יהיה מנוס מכניסת החייב להליך מלא של חדלות פירעון בו יתמנה נאמן אשר ינהל את ההליך, יחקור את היכולות הכלכליות של החייב, את נסיבות כניסתו לחובות וכמובן יבחן את תביעות החוב שיגישו הנושים. לאחר כשנה לערך מצו פתיחת ההליכים לחייב (כניסתו להליך חדלות פירעון) יתקיים דיון לשיקום כלכלי מול רשם ההוצאה לפועל אשר יבחן את התנהלות היחיד במהלך ההליך ואת ממצאיו של הנאמן.
לאור כל זאת יקבע הרשם כמה ימשיך החייב לשלם מסך חובותיו אשר אושרו בתביעות החוב יתרת החובות שתישאר לאחר תשלומי החייב תמחק – משמע תוגדר כ”הפטר”.

לדוגמא: תביעות החוב שאושרו ע”י הנאמן הן בסך 100,000 ₪ ובמהלך ההליך החייב שילם צו תשלומים חודשי של 500 ₪ למשך שנה (סה”כ 6,000 ₪). לאחר כשנה במעמד הדיון יכול לקבוע הרשם כי החייב ימשיך לשלם 500 ₪ למשך 3 שנים כלומר תוספת של 18,000 ₪ בלבד ובכך יסתיימו לחייב חובות של 100,000 ₪ בתשלום של 24,000 ₪ בלבד, משמע הפטר של 76,000 ₪.

חשוב לציין שישנם כספים נוספים שאפשר לגבות מהחייב לטובת קופת הנשייה (הסכום שיחולק לנושים) אלו כספים לא מוגנים לדוגמא פיצויים ממעסיק עבר וקרן השתלמות.
מנגד ישנם כספים מוגנים כמו כספי תגמולי פנסיה וקצבת נכות אותם אי אפשר לגבות מהחייב.

חדלות פירעון: לא סוף העולם אלא התחלה חדשה

כאמור במאמר זה, חשוב להבין כי לאנשים ללא יכולת כלכלית מובהקת לשלם את חובותיהם וסכום חובותיהם אינו עולה על סך של 166,627.31 ₪, ישנו הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל המעניק טרם כניסה להליך אפשרות להסדר תשלומים מהיר ויעיל לסיום התהליך בסכום פשרה נמוך אשר יכול להיות משולם במזומן או בתשלומים.

מבחינת החייבים, זוהי הזדמנות נהדרת להתמודד עם חובותיהם בצורה שאינה מורכבת ומאפשרת להם להתקדם בחייהם הכלכליים ללא עיקולים והגבלות כבר מרגע הגשת הבקשה לחדלות פירעון.

* מאמר זה מנוסח בלשון זכר לצורך נוחות בלבד אך מכוון לשני המינים.
דילוג לתוכן